De huisbioloog (Atlas – Radio 1) 12 oktober 2008

In uitzending 7 van ATLAS (Radio 1, zondag 12 oktober 2008, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ over:

De wereldwijde zoogdierencrisis. Een op de vier zoogdiersoorten wordt met uitsterven bedreigd. Dat blijkt uit de uitgebreidste studie die ooit naar de wereldwijde verspreiding van de 5.487 bekende zoogdiersoorten is gedaan. Meer dan 1700 zoogdier-specialisten werkten aan de studie mee. Het onderzoek, onder supervisie van natuurbeschermingsorganisatie IUCN, is vrijdag verschenen in Science. Landzoogdieren worden voornamelijk bedreigd door vernietiging van leefgebieden, zeezoogdieren veel meer door vervuiling en dodelijke ongelukken. Zeezoogdieren, met name in de noordelijke oceanen, lijden de grootste verliezen. Omdat zoogdieren een sleutelrol spelen in ecosystemen (grazen, predatie, plantenzaad-verspreiding) en de mens ook een zoogdier is, zouden deze nieuwe resultaten moeten aansporen tot gerichte beschermingsmaatregelen.

DDW – Het Dode Dier van de Week is de muskusrat (Ondrata zibethicus). Dit knaagdier uit de woelmuizen(onder)familie komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is in de 20e eeuw als jacht- en pelsdier in Europa geïntroduceerd. In Nederland is de muskusrat talrijk in veen-weidegebieden en wordt fel bestreden door een leger muskusrattenvangers vanwege de schade die ze aan onze rivierdijken toebrengen. Ze graven namelijk tunnels en holen. De bestrijding staat de laatste tijd ter discussie. De provincie Groningen stopt er bij wijze van proef mee om te zien of de muskusratpopulatie zichzelf stabiliseert. De PvD propageert zelfs een ‘lievere’ naam (muskusmuis of woelbever) om het knaagdier een beter imago te geven.

In het verlengde van deze discussie is langs de oever van het Drongelens kanaal in Vught het ‘Museum van de Muskusrat’ geplaatst. Dit tijdelijke museum is onderdeel van het kunstproject ZWL3.0 georganiseerd door Centrum Beeldende Kunst ’s-Hertogenbosch. Het is gebouwd van strobalen door Martina Florians en Sasker Scheerder en ligt langs de plaatselijke NS-wandelroute. Het Museum van de Muskusrat heeft één vitrine, met verrassende objecten. Een aanrader van de huisbioloog.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – Een van de Ig Nobelprijzen ging dit jaar naar de Amerikaanse econoom Dan Ariely voor zijn onderzoek naar de werking van (nep)medicijnen in relatie tot de prijs ervan. Hij liet proefpersonen twee verschillende nieuwe pijnstillers innemen en een brochure over het nieuwe medicijn lezen. Het ene medicijn werd als ‘goedkoop’ betiteld, de andere als ‘duur’. Vervolgens onderwierp de onderzoeker ze aan een pijntest. In werkelijkheid kregen ze allemaal het zelfde vitamine-C pilletje. Toch bleken de dure nep-medicijnen beter te werken dan goedkope nep-medicijnen. Genezing zit deels tussen de oren.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s