De huisbioloog – Atlas, 14 september 2008

In uitzending 3 van ATLAS (Radio 1, 14 september 2008, 18.15-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ over:

Opzienbarend dino-nieuws in Science: de heerschappij van dino’s was een kwestie van geluk. Altijd is gedacht dat de dinosauriërs zich tussen 200 en 65 miljoen jaar geleden konden ontwikkelen tot de grootste en oppermachtigste groep landdieren (en andere dieren verdrongen) dankzij hun opgerichte houding en daarmee samenhangende snelheid en wendbaarheid. Dat blijkt niet zo te zijn, concluderen Stephen Brusatte en collega’s van de Universiteit van Bristol na analyse van 437 anatomische kenmerken van 64 dinosauriërs en krokodilachtige archosauriërs. Waarom? Dat zal ik in de uitzending proberen uit te leggen.

Het (dode) dier van de week is het mormeldier (Marmota marmota), ook wel alpenmarmot genoemd. Vorige maand heb ik in Tirol voor het eerst kennisgemaakt met die vrolijk fluitende knaagdieren van de alpenwei. Wat mij opviel en verbaasde was dat er overal potjes met marmottenvet (Murmeltier-Salbe) werden verkocht: ‘een weldaad voor spieren en gewrichten’. Alleen al in het dorpje waar we logeerden, telde ik winkelvoorraden van honderden potjes. Hoeveel mormeldieren zijn daarin uitgeknepen? Ik neem een potje mee en ga smeren.

Onwaarschijnlijk Onderzoek – Londense taxichauffeurs hebben een ‘sateliet-navigatiesysteem’ in hun hersenen. Dat meldt de BBC. Onderzoeker Hugo Spiers van University College London liet 20 proefpersonen (Londense taxichauffeurs) klanten afleveren in een speciaal aangepaste versie van het Playstation2 spel Getaway en bracht tegelijkertijd hun hersenactiviteit in kaart met een MRI scanner. Eerder onderzoek, beloond met de Ig Nobelprijs voor de geneeskunde in 2003, toonde al aan dat de hypocampus (het navigatiecentrum) in de hersenen van Londense taxichauffeurs groter is dan bij ‘gewone’ inwoners van die stad. Tijdens het vervolg-onderzoek zagen de onderzoekers zeer specifieke activiteit in de hersenen naarmate de taxichauffeurs dieper in het labyrint van Londense straten terecht kwamen. Om taxichauffeur te worden in Londen moet men de volledige stadsplattegrond met staatnamen uit het hoofd leren. Zij die voor het examen slagen, zijn gewilde proefpersonen voor neuro-wetenschappers.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s