De huisbioloog – Atlas, 7 september 2008

In uitzending 2 van ATLAS (Radio 1, 7 september 2008, 18.30-20.30 uur) spreek ik in mijn rubriek ‘de huisbioloog’ over:

De missing-link in de mammoet evolutie die Dick Mol in Zuid-Frankrijk gevonden heeft: een prachtig gefossiliseerde schedel van een steppemammoet (Mammuthus trogontherii).

Dier van de Week is de slechtvalk (Falco peregrinus). Deze week verscheen het boek ‘De valk’ van Kester Freriks, het is de eerste Nederlandse ‘valkenroman’. Het boek – een aanrader van de huisbioloog – is zowel een roman als een biografie over de snelste vogel ter wereld, de slechtvalk. Als je er een keer een ziet, ben je meteen verliefd. Dat gebeurde ook met de auteur het betreffende boek. Ik neem een dode slechtvalk mee, een slachtoffer van een ongelukkige zustermoord.

Onwaarschijnlijk Onderzoek: Rhinotillexomania (dwangmatig neuspeuteren). Twee Indiase psychiaters, C. Andrade en B.S. Srihari (National Institute of Mental Health and Neurosciences, Bangalore) onderzochten neuspeutergedrag bij 200 scholieren ( J Clin Psychiatry. 62(6):426-31). Bijna alle tieners maakten zich schuldig aan neuspeuteren, gemiddeld 4 keer per dag; 7.6% pulkte meer dan 20 keer per dag. Dat was nog niet wetenschappelijk onderzocht. Bij volwassenen wel.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s